Ellenois - january 2018

The Best Books Of 2017

År 2017 läste jag totalt 23 böcker. Hade tyckt det varit så roligt om jag läste 30 och nådde upp till mitt mål, men jag klarade det tyvärr inte denna gången :( Dock har jag gett mig på den utmaningen nu igen och jag har redan läst ut 2 böcker i år så det känns som att det borde vara möjligt :D I detta inlägg ska jag skriva om de 6 bästa böckerna jag har läst i år (tänkte bara nämna fem egentligen, men det var två stycken som jag inte kunde välja mellan, så de båda fick vara med!) och i nästa inlägg ska jag skriva om de 5 sämsta. Den ordning jag nämner böckerna i är ingen topplista. Försökte göra det först, men det är omöjligt! Hur som helst, här kommer de 6 bästa böckerna jag läste år 2017.
 
 
1. Legend-trilogin av Marie Lu
Okej, jag fuskar lite här, för jag räknar med 3 böcker i 1 här, men dessa böcker är verkligen så otroligt bra att jag vill ha de alla tre här på listan! Hade en otroligt tur i början av 2017 med dessa böcker.
Genre: Dystopi
Handling: Legend är en dystopi som utspelar sig i ett framtida USA där den västra halvan kallas Republiken och den östra halvan kallas för kolonierna. Handlingen utspelar sig i Republiken och vi får följa två karaktärer. Vår första karaktär är June som är Republikens underbarn. Hon fick fullpott på det test som alla barn utsätts för när de når en viss ålder och detta har aldrig hänt förut. Hon föddes i en rik familj och bor tillsammans med sin storebror eftersom att deras föräldrar gick bort för några år sedan. Den andra karaktären heter Day och han är Republikens mest efterlysta brottsling. Det ligger ett stort pris på hans huvud, men han är så bra på att gömma sig att de inte ens vet hur han ser ut. Day växte upp i ett fattigt hem. Den första boken börjar med att June's bror blir mördad och Day blir huvudmistänkt för brottet. Republiken tror att June är den enda personen som skulle kunna överlista Day och sätter henne som ansvarig för att lösa fallet. Och ja... sen utvecklar historien sig mer och mer och lögner avslöjas, karaktärerna utvecklas och du som läsare är fast från start till slut
Varför denna bok är så bra: För att man blir SÅ fast i den från första början. Du slungas in i historien direkt och jag läste alla tre böckerna under januari månad för att de helt enkelt var så bra. Det bästa är också att ingen av böckerna blir utdragen och att historien inte ändras alldeles för mycket mellan böckerna (vilket dystopier kan göra ibland och helt plötsligt känner man inte igen karaktärerna eller handlingen... *host* Divergent *host*)
Något negativt med boken: Slutet (av sista boken) är ett sånt där slut som är otroligt jobbigt att läsa om. Men jag lovar att det är värt det, jag lovar det.
Quote: "Every day means a new twenty-four hours. Each day means everything is possible again. You live in the moment, you die in the moment, you take it all one day at a time".
Betyg: Alla böcker fick 5/5 av mig. I början funderade jag på om jag var lite för snäll, men jag kan verkligen inte annat än att älska de här böckerna. De är SÅ otroligt bra!
 
 
2. We Were Liars - E. Lockhart
(Svensk titel: "Kanske är det allt du behöver veta".)
Den här boken. DEN HÄR BOKEN.
Genre: Unga vuxna
Handling: Sanningen är att jag inte vill berätta mycket alls om den här boken. Ju mindre man vet om den, desto bättre blir den. Jag tappade hakan för varenda blad jag vände när jag närmade mig slutet mer och mer. Kort sagt så får man i alla fall följa Cadence som är en tjej i USA som spenderar somrarna på en privat ö med sin familj. Det är hennes morfar som styr och ställer på ön. För 2 år sedan var Cadence med om en olycka vilket gör att hon inte kommer ihåg någonting av den sommaren alls, men när man får följa med henne i den här boken så får man bit för bit reda på vad som hände. Och O-M-G, om ni läser den här boken. Det som hände. Det som verkligen hände...
Varför den här boken är så bra: E. Lockhart skriver verkligen på ett otroligt eget sätt. I början av boken förklarar Cadence hur hon kände när hennes pappa lämnade henne och hennes mamma för en annan tjej. Men istället för att säga "det kändes som att han sköt mig i bröstet", så beskriver hon väldigt väldigt bokstavligt hur han tar fram en pistol, skjuter henne i bröstet och låter hennes hjärta rulla ner på gräsmattan. När jag först läste det så visste jag inte hur jag skulle reagera, om det hände på riktigt eller inte. Men det är bara hennes sätt att sätta stämningen i boken och det funkar så in i helvete bra. Ursäkta mitt svärord, men denna bok får mitt hjärta att slå dubbla slag. Utöver det är denna bok också sååå otroligt bra för att den är så mystisk och känslofull, grät så mycket i slutet av boken och jag har fortfarande inte kunnat släppa den. SÅ BRA.
Något negativt med boken: Det är så svårt att skriva något dåligt om en bok man älskar. Särskilt när det var ett tag sedan man läste den. Det dåliga skulle möjligtvis kunna vara att det kan vara svårt att komma in i den först på grund av att Lockhart har ett så speciellt sätt att skriva på.
Quote: "Do not accept an evil you can change"
Betyg: Detta är en så solklar 5/5. Nästan 6/5 för mig. Möjligtvis den bästa bok jag har läst.
 
 
3. A Monster Calls - Patrick Ness
(Svensk titel: 7 minuter efter midnatt)
Åh, här är en bok för er som vill gråta tills ni har blivit helt uttorkade.
Genre: Fantasy, Coming-of-age
Handling: Egentligen tror jag att det här är en bok som riktar sig till ålderna 12-14.. typ, men det känns oerhört makabert att ge den till en så ung person för att det kändes bokstavligt talat som att någon ryckte ut mitt hjärta medan jag läste den här boken. Kort förklarat så handlar den om Conor som bor tillsammans med sin mamma som har cancer. Conor är mobbad i skolan och har det jobbigt hemma då mamman blir sjukare och sjukare hela tiden. Helt plötsligt, en natt, 7 minuter över midnatt så står det ett trädmonster utanför Conor's fönster. Han säger att han vill höra sanningen. Trädet kommer tillbaka natt efter natt och berättar 3 berättelser för Conor och det sista han vill höra är Conor's egna berättelse (alltså sanningen). Det går ganska snabbt att se vart denna boken ska leda då mamman blir värre genom historien, men att jag skulle bli så känslig av den trodde jag aldrig. William har också läst denna bok men han delade inte min uppfattning om den, så jag tror att ens åsikt kommer variera väldigt mycket beroende på hur man är som person.
Varför den här boken är så bra: Inte nog med att den är så fint skriven, den har även otroligt vackra och unika bilder. Boken blir nästan placerad i skräckgenren under vissa delar och bilderna bidrar verkligen till det. Dessutom tycker jag att en otroligt intressant sak med berättelsen är att läsaren aldrig riktigt får reda på om monstret är riktigt eller bara i Conor's huvud. Coolt! Sist men inte minst, måste jag även nämna att slutet av denna bok är så fint och välskrivet att den delen självt får 5/5.
Något negativt med boken: Hmmm... att den är så sorglig? Ja, det får bli det negativa här. 
Quotes: "You do not write your life in words... You write it with actions. What you think is not important. It is only important what you do". 
Betyg: 5/5. 
 
 
4. Glaskupan - Sylvia Plath
Läste även en klassiker i år. Vi behövde läsa en bok om psykisk ohälsa i psykologin och min lärare sa då: Ellen, jag tror verkligen att du hade tyckt om den här boken. Och ohja, det gjorde jag.
Genre: Självbiografi, Fiktion
Handling: Nu var det ett tag sedan jag läste denna bok, men vad jag minns så handlar den om Esther som går på ett college i New York. Hon har bra betyg, bra rykte (enligt 60-talets normer) och är i allmänhet på topp hela tiden. En dag får hon reda på att hon inte kom in på den sommarkurs hon var säker på att hon skulle bli antagen till och detta är startpunkten för vad som leder henne in i en väldigt djup psykisk ohälsa. Esther blir schizofren. Glaskupan är en otroligt mörk och gripande självbiografi som under vissa delar verkligen ger en obehaglig känsla i kroppen. 
Varför den är så bra: Jag har aldrig riktigt läst en bok som denna och att den var så rå och rättfram gjorde den så verklig. Jag lärde mig så mycket om schizofreni i boken och sättet hon ibland jämför sjukdomen med att hon är fast under en glaskupa gör den extra fantastisk.
Något negativt med boken: Jag kan definitivt säga att denna bok inte är för alla, men om man vill läsa om psykisk ohälsa, skulle jag rekommendera den. Om du känner att du lätt blir triggad av bland annat psykisk ohälsa, själmvordstankar och försök till självmord så skulle jag hålla mig borta från boken. 
Quote: "She stared at her reflection in the glossed shop windows as if to make sure, moment by moment, that she continued to exist"
Betyg: 4/5 - De första 100 sidorna var ganska långdragna. 
 
 
5. Harry Potter och De Vises Sten - J.K Rowling
Kunde inte låta bli att ta med denna bok. Köpte den på Target i Chicago i början av September och jag är så glad att jag läste den igen.
Genre: Fantasy
Handling: Alla vet ju vad Harry Potter handlar om. En kille som får reda på att han är trollkarl när han blir intagen på skolan Hogwarts. I trollkarlsvärlden är han känd på grund av att han är den enda personen som har överlevt Voldermorts krafter. Tillsammans med Hermione och Ron upplever de första året på Hogwarts tillsammans där saker börja hända etc. etc. etc. 
Varför den är så bra: Jag är verkligen så obeskrivligt kär i J.K Rowlings sätt att skriva. Hon är så ofantligt duktig. Sättet hon fokuserar hela händelsen runt vänskap och hur viktigt kärlek är gör att boken alltid är med en. Jag är så glad att jag läste om den här boken och om någon där ute som inte har läst böckerna funderar på att göra det så GÖR DET. Det finns så mycket mer till böckerna än vad filmerna någonsin kan ge. 
Något negativt med boken: Det kan vara så att jag är så blind för de här böckerna på grund av att jag tycker om de så mycket, men jag kan verkligen inte hitta något dåligt med den. Sue me!
Quote: "Ah, music. A magic beyond all we do here"
Betyg: 5/5
(Bild från Wikipedia pga. att boken ligger i rummet i Chicago)
 
 
6. Anna and The French Kiss - Stephanie Perkins
(Svensk titel: Anna och den franska kyssen)
Det här är en sån där bok som jag inte vet om jag skulle ta med eller inte, för även fast att jag verkligen älskade den när jag läste den så kanske jag har ändrat min åsikt lite. MEN, när jag läste den så tyckte jag den var fantastisk så jag skriver in den ändå.
Genre: Unga vuxna, romantik
Handling: Som titeln avslöjar så får vi följa tjejen Anna. Hon blir av sina föräldrar flyttad till en skola i Frankrike för att gå ett år i skolan där. Kommer inte riktigt ihåg anledningen, tror att det har något med att göra att hennes pappa är rik och att han gör det för att vara snäll, men Anna vill egentligen inte. Väl där känner hon sig väldigt ensam men historien börjar pretty much när hon träffar några kompisar. En av dem är Étienne som är en kille Anna - och alla andra tjejer i skolan - blir kär i. Enda kruxet är att Étienne redan har en tjej. Hur som helst får man följa Anna och hennes kompisar i skolan i Paris under ett helt år och se hur Anna går från att vara ensam och rädd till att hitta en plats i staden och hos sig själv.
Varför den här boken är så bra: Jag vill bara säga att jag läste denna bok när jag var på flyget på väg till Frankrike och om du har ett svagt hjärta för cliché romantiska böcker så kommer du lätt kunna läsa ut den här på en dag. Det känns verkligen som att man är i Frankrike med Anna och de flesta karaktärerna är roliga och charmiga. Författaren får även ner väldigt bra hur det känns att vara helt själv i ett nytt land på en ny skola också och det tycker jag är väldigt intressant att läsa om.
Något negativt med boken: Otrohet och "slut-shaming". Det är detta som gör att jag kollar tillbaka på boken och blir lite mer besviken av den. Det är inte ren otrohet som sker, men det är nästan det som gör det värre. Att de hela tiden kan säga att de inte var otrogna även fast att det lutar så mycket åt det. Och sen det med "slut-shamingen". Anna har lätt för att direkt ge tjejer en hoe-stämpel på grund av kläderna de har på sig eller hur de flörtar och jag blir så TRÖTT på att det alltid ska vara så mellan tjejer i böcker. Varför inte skriva en bok där man krossar normerna och visar att det inte alls är så i verkligheten? 
Quote från boken: "Is it possible for home to be a person, not a place"
Betyg: 4/5 (Först gav jag den 5/5, men nu i efterhand ser jag även det negativa med den). 
 
 
Okej, jag tror att det sammanlagt tog runt 2-3 timmar att skriva det här inlägget. Men det var väldigt kul. Hoppas någon fick en idé på vad de vill läsa. Och och och om du känner dig manad kan du ge tips på vad jag ska läsa för böcker i år :) Nu ska jag ha kaffe.
 
Kram!
//Ellen ♥